Σελίδες

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Εισαγωγή στη γιόγκα

Από Ερανιστής

Εισαγωγή στη γιόγκα

Γράφει η Κατερίνα Γεωργοπούλου

Γυμναστική ή ψυχοθεραπεία, ασκήσεις για το αναπνευστικό ή το μυϊκό σύστημα γενικότερα, διαλογισμός ή πιο απλά αυτοσυγκέντρωση; Η γιόγκα είναι σίγουρα όλα τα παραπάνω και με βεβαιότητα η ιδανικότερη “σύντροφος” για το χειμώνα που έρχεται.


Την πρώτη φορά που θα έρθεις σε επαφή με τη γιόγκα σίγουρα θα απορείς για το τι θα αντιμετωπίσεις και με βεβαιότητα θα αναρωτιέσαι για το αν η δασκάλα είναι φρικιό, αν θα σε προσηλυτίσουν σε θρησκεία, αν θα ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις του μαθήματος ή το χειρότερο, αν θα αναγκαστείς να καθίσεις μιάμιση ώρα να κοιτάς με ευλάβεια τον τοίχο προσπαθώντας να παρατηρήσεις τη δόνηση του σύμπαντος.

Ησύχασε… η γιόγκα είναι φίλη σου και θα βελτιώσει τη ζωή σου! Καταρχάς θα σε μάθει να αναπνέεις, να αντιμετωπίζεις με ευκολία τις κρίσεις στο γραφείο και τους αγενείς στο μετρό, θα γραμμώσει όσο καμία άλλη γυμναστική το σώμα σου και το σημαντικότερο, θα σου διδάξει να σέβεσαι όσο τίποτα άλλο τον οργανισμό σου.

Η λέξη yoga προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη yuj που σημαίνει «ένωση του σώματος και του πνεύματος». Μέσα από τη yoga αποκτούμε την ικανότητα να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε αρμονικά με το σώμα μας, αναπτύσσοντας παράλληλα όχι μόνο δύναμη και ευλυγισία αλλά ισορροπία και αυτοσυγκέντρωση.
Συνδυασμοί και ροή θέσεων (asanas), ανανεώνουν και αναζωογονούν την ψυχοσύνθεση μας ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τους μύες, και τις αρθρώσεις μας. Πέρα από τις στάσεις του σώματος σημαντικό, ίσως μάλλον το σημαντικότερο, ρόλο παίζουν οι ασκήσεις που αφορούν στις αναπνοές.

Αν αναλογιστούμε πόσο συχνά χρειάζεται να ανασάνουμε βαθειά όταν κάτι έντονο λαμβάνει χώρα στη ζωή μας, θα αντιληφθούμε πόσο μεγάλη ανάγκη έχει τόσο η ψυχοσύνθεσή μας, όσο και το σώμα μας, από μια γεμάτη, ολοκληρωμένη αναπνοή, η οποία όχι μόνο θα βελτιώσει τις λειτουργίες του σώματός μας γενικότερα, αλλά πιο απλά θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.

Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος yoga λοιπόν, το οποίο συνήθως διαρκεί από 60-95 λεπτά περίπου, θα εξασκηθούμε στη ορθότερη χρήση των αναπνοών μας. Με διάφορες πρακτικές αναπνοών (pranayamas) και με συγκεκριμένες επαναλήψεις το αίμα, και κατ” επέκταση όλα τα εσωτερικά μας όργανα τροφοδοτούνται με την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου ώστε να αποβάλλονται ευκολότερα οι τοξίνες, το άγχος ενώ παράλληλα να ενισχύεται η φυσική άμυνα του οργανισμού. Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες η yoga καταπολεμά σωματικές και ψυχικές ασθένειες ενώ δρα ενάντια στη γήρανση και την πρόωρη σωματική κόπωση.

H γιόγκα διαθέτει πολλά στυλ, άλλα γρήγορα με έντονη πρακτική, με δυτική μουσική ή και χωρίς, με τη χρήση κούνιας, με θερμαινόμενο χώρο, με βασική αρχή την ευθυγράμμιση, και άλλα με στόχο απλά την καθοδήγηση του νου. Τα πιο γνωστά είδη που θα συναντήσετε είναι η Ashtanga Vinyasa Yoga, η Anusara, η Aerial, η Bhakti Flow, η Bikram, η Iyengar, η Jivamukti, η Nidra και όσο περνούν τα χρόνια σίγουρα θα έρθουμε κοντά και σε πολλά ακόμη. Το σημαντικότερο είναι να δώσουμε σε ένα από αυτά λίγο από τον καθημερινό μας χρόνο και σίγουρα θα νιώσουμε τη ζωή μας να αλλάζει προς το καλύτερο.

Η Κατερίνα Γεωργοπούλου είναι πιστοποιημένη δασκάλα του Nysy και διδάσκει Hatha και Bhakti Flow Υoga, σε έγκυες (Prenatal Yoga) αλλά και σε παιδιά (Rainbow Kids Yoga).


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση



Πηγή

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας