Σελίδες

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Επιστημονική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα: Ακολουθήστε το ένστικτό σας

Λένε ότι πάντα πρέπει να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα… το ρητό δεν πέφτει έξω!

Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε απειλητικές καταστάσεις, αισθανόμαστε ένα περίεργο αίσθημα στο στομάχι μας και, παρότι εδώ και καιρό ο εγκέφαλος θεωρείται ως το κέντρο όλων των συναισθημάτων, ερευνητές βρήκαν ότι το να αγνοούμε αυτό το «ενοχλητικό ένστικτο που νιώθουμε στο στομάχι» μας κάνει λιγότερο επιφυλακτικούς και λιγότερο δεκτικούς στον κίνδυνο.

Με απλά λόγια, γράφει η MailOnline, αυτό σημαίνει ότι παραβλέπουμε σημάδια επερχόμενου κινδύνου, είτε σωματικής είτε συναισθηματικής φύσεως.

Μελετώντας ποντίκια, ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης, κατάφεραν να αποδείξουν για πρώτη φορά πως το «ένστικτο του στομαχιού» παίζει σημαντικό ρόλο στην προειδοποίηση του εαυτού μας για οποιαδήποτε επικείμενη απειλή.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν το κύριο νεύρο, που μεταδίδει σήματα από το στομάχι προς τον εγκέφαλο -το πνευμονογαστρικό νεύρο- αποκόπτονταν, οι αρουραίοι γίνονταν πολύ λιγότερο επιφυλακτικοί.

«Η έμφυτη αντίδραση στο φόβο, φαίνεται να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τα σήματα που στέλνονται από το στομάχι στον εγκέφαλο» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Urs Meyer.

Επιπλέον, χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να συνδέσουν ένα ερέθισμα με μια νέα απόκριση, μόλις αυτή μαθαίνονταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το να αγνοούμε το ένστικτό μας μπορεί να μας οδηγήσει να επαναλαμβανόμενα λάθη.

«Μπορέσαμε να αποδείξουμε για πρώτη φορά, ότι η επιλεκτική διακοπή της διαδρομής του σήματος από το στομάχι προς τον εγκέφαλο, άλλαζε τα σύνθετα πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό παραδοσιακά αποδίδονταν αποκλειστικά στον εγκέφαλο» εξήγησε ο ερευνητής.







Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή