Σελίδες

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Τα δύο πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος στον... πόνο

Μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ποια είναι τα πιο ευαίσθητα στον πόνο σημεία του ανθρώπινου σώματος.


Επί της ουσίας οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο σωματικό «χάρτη», που δείχνει με ποιο τρόπο μεταβάλλεται η αντίληψη του πόνου στο σώμα.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Φλάβια Μαντσίνι του Ινστιτούτου Γνωστικής Νευροεπιστήμης, τα δύο πρώτα στη λίστα ευαισθησίας είναι το μέτωπο και οι άκρες των δαχτύλων.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, πραγματοποίησαν πειράματα με 26 υγιείς εθελοντές που είχαν καλυμμένα τα μάτια τους και οι οποίοι μέσω λέιζερ υποβάλλονταν σε σύντομους πόνους σαν τσίμπημα βελόνας, σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

Οι εθελοντές έπρεπε κάθε φορά να εντοπίζουν πού ακριβώς είχε εστιάσει η δέσμη του λέιζερ και άρα από πού ερχόταν ο πόνος που ένιωθαν. Η μελέτη έδειξε ότι η ακρίβεια με την οποία ένας άνθρωπος μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο πονάει και πόσο, ποικίλει στο σώμα του.

«Η ευαισθησία στην αφή εδώ και πάνω από ένα αιώνα είναι γνωστή και ελέγχεται καθημερινά στη νευρολογία για να αξιολογηθεί η κατάσταση των αισθητηριακών νεύρων στο σώμα. Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έκανε κάτι ανάλογο με τον πόνο», δήλωσε η Μαντσίνι.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι ενώ η ανθρώπινη αφή είναι πιο ευαίσθητη στα άκρα, η ευαισθησία στον πόνο είναι μεγαλύτερη στο κεντρικό τμήμα του σώματος, με εξαίρεση τα δάχτυλα, τα οποία -εκτός από την αφή- είναι επίσης πολύ ευαίσθητα και στον πόνο.

Πλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το λέιζερ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με μη επεμβατικό τρόπο στο μέλλον, προκειμένου να ελέγχεται η κατάσταση των νευρικών δικτύων του πόνου σε όλο το σώμα. Αυτό μπορεί να αποκαλύψει τυχόν ζημιά στα νεύρα μιας περιοχής και έτσι να βοηθήσει στην καταπολέμηση των χρόνιων πόνων, καθώς, επίσης, για να διαπιστώνεται αν μια νευρολογική πάθηση σταδιακά επιδεινώνεται ή βελτιώνεται.



Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή