Σελίδες

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η φιλία κατά τον Αριστοτέλη και το Facebook

Στην εποχή μας το Facebook έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Δεν λίγοι εκείνοι που βρίσκονται με πάνω από 300 φίλους στο προφίλ τους. Πόσοι από αυτούς όμως είναι πραγματικοί φίλοι;

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη υπάρχουν τρεις τύποι φιλίας:

H φιλία που βασίζεται στη χρησιμότητα.
Η φιλία που βασίζεται στην ευχαρίστηση.
Η φιλία που βασίζεται στην αρετή.


Πιο συγκεκριμένα: Η φιλία που βασίζεται στη χρησιμότητα είναι η φιλία που δύο άνθρωποι χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλον για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, οι μαθητές έχουν συχνά αυτό το είδος της σχέσης. Δύο μαθητές μπορεί να καθίσουν δίπλα ο ένας στον άλλο στην τάξη, και να μοιράσουν τις σημειώσεις τους ή να βοηθήσει ο ένας στον άλλο στη λύση ενός προβλήματος.

Σε μια τέτοια σχέση, όταν τελειώνει η χρησιμότητα, τελειώνει και η φιλία. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με αυτό το είδος της φιλίας εφ’ όσον υπάρχει σεβασμός.

Η φιλία που βασίζεται στην ευχαρίστηση, είναι η φιλία στην οποία ο ένας απολαμβάνει τη παρέα του άλλου. Ίσως βρίσκουμε κάποιον αστείο και χαριτωμένο και μας αρέσει να τον έχουμε γύρω μας. Όταν παύει να μας ευχαριστεί η παρουσία του, τελειώνει και η φιλία.

Η φιλία που βασίζεται στην αρετή, είναι η φιλία στην οποία και οι δυο φίλοι αγαπάνε πραγματικά ο ένας τον άλλον και είναι ηθικά ενάρετοι και οι δυο. Σε αυτή τη φιλία, και οι δυο αγαπάνε τον εαυτό τους για αυτό που είναι και κατ’επέκταση αγαπάνε και το φίλο τους για αυτό που είναι.

Αυτό το είδος θεωρείτε ως την υψηλότερη μορφή φιλίας. Δεν θεωρείτε ως η τέλεια μορφή φιλίας καθώς θα υπάρξουν και προβλήματα, αλλά επειδή βασίζεται στη καλοσύνη και σε αληθινά αισθήματα είναι η πιο ανθεκτική φιλία.

Τι γίνεται όμως στο Facebook; Mπορούμε να κάνουμε αληθινούς φίλους εκεί; Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε φιλίες με βάση την ευχαρίστηση και τη χρησιμότητα. Το κατά πόσο θα πετύχουμε φιλία με βάση την αρετή είναι κάτι αμφισβητίσιμο καθώς για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο φιλίας πρέπει να υπάρχει και επαφή σε «αληθινό» χρόνο και όχι μόνο στο κόσμο του διαδικτύου.





Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή