Σελίδες

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Κίρλιαν... ο μάγος της παραψυχολογίας

Στο Σαν Ρέμο έγινε το πρώτο μεγάλο συνέδριο παραψυχολογίας που την καθιέρωσε και επίσημα ως επιστήμη. Σήμερα η παραψυχολογία αποτελεί μια νέα αναπτυσσόμενη επιστήμη με πολλούς θαυμαστές

• ας μην ξεχνάμε τον Charles Richet (βραβείο Νόμπελ), το Σ. Φρόιντ, τον Α. Άντλερ και άλλους μεγάλους επιστήμονες που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την παραψυχολογία.


Ικανότητες όπως πρόγνωση, διορατικότητα, τηλεπάθεια, πνευματική επικοινωνία κ.λ.π. είναι φαινόμενα που μελετά η παραψυχολογία. Σήμερα φαίνεται πως σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στις ψυχικές ασθένειες και παραψυχικά φαινόμενα.

Πράγματι, όπως έχει ήδη αναφερθεί οι ενδογενείς ψυχώσεις αποτελούν μυστήριο για την Ψυχιατρική. Και όμως ακριβώς εκεί φαίνεται πως συνυπάρχουν ταυτόχρονα ιδιόμορφες ικανότητες. Οι παραισθήσεις και τα οράματα των παρανοϊκών σχιζοφρενών, οι φωνές που ακούνε και που η Iατρική δεν είναι ακόμα σε θέση να τις εξηγήσει, μπορεί να αποτελούν ένα ευρύτερο μέρος παραψυχικών φαινομένων που εκδηλώνονται σε τέτοιες ιδιαίτερες διανοητικές καταστάσεις.

Ας κάνουμε εδώ μια μικρή ιστορική ανάδρομη. Οι περισσότεροι Άγιοι της εκκλησίας μας, αλλά και πολλοί προφήτες, αναφέρεται ότι είδαν και ότι άκουσαν οράματα και φωνές για αυτά που θα γίνουν ή ότι τους αποκαλύφθηκε κάποιο μυστικό κ.λ.π., θα μπορούσε κάποιος να πει πως οι περιγραφές αυτές είναι όμοιες με τα εντυπωσιακά συμπτώματα (παραισθήσεις, παραληρήματα κ.ά.) που συναντά κάποιος σε σχιζοφρενή ή παραφρενικά άτομα τα οποία ισχυρίζονται ότι ακούνε φωνές ή ότι τους έχει αποκαλυφτεί μια ειδική Αποστόλη κλπ, και πιθανό -αν ζούσαν σήμερα- να ήταν τρόφιμοι σε κάποιο ψυχιατρικό νοσοκομείο. Ας μην ξεχνάμε τέλος πως Δε γνωρίζουμε σήμερα τι είναι αυτό που γεννά τις ενδογενείς ψυχώσεις, τη σχιζοφρένεια και την ξαφνική εμφάνιση τέτοιων ιδεών.

Στο Σαν Ρέμο συζητήθηκε ένα ακόμα περίεργο φαινόμενο. Έγινε λοιπόν αναφορά στις μυστηριώδεις κάμερες KIRLIAN, γύρω από τις οποίες βασιλεύει μυστήριο. Ο δόκτορας KIRLIAN, που τις ανακάλυψε μέσα σε κάποιο μυστικό εργαστήριο στη Μαύρη Θάλασσα, δεν έδωσε πολλές πληροφορίες. Οι κάμερές του παρουσιάζουν την ηλεκτρονική διάταξη των δακτύλων του χεριού, του υπογαστρίου και του χεριού και έτσι έχουμε ένα μοναδικό ηλεκτρονικό έλεγχο της ψυχικής κατάστασης, της προσωπικότητας και της υγείας. Οι κορόνες αυτές που παρατηρούνται γύρω από τα δάκτυλα με τις κάμερες KIRLIAN παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις έντασης ανάλογα με το αν τα λεγόμενα του ατόμου είναι αλήθεια ή ψέματα.

Έγιναν δόκιμες σε ψυχωτικούς ασθενείς σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και παρατηρήθηκε πως οι φωτεινές κορόνες γύρω από τα δάκτυλα σχιζοφρενών παρουσιάζουν ιδιομορφίες πράγμα που φανερώνει ένα διαφορετικό ψυχισμό άγνωστο μέχρι τώρα. Με την χορήγηση φαινοθειαζίνης (αντιψυχωτικό φάρμακο) παρατηρήθηκε μεγάλη διαφοροποίηση των κορόνων γύρω από τα δάκτυλα. Ίσως να έχουμε λοιπόν ένα νέο μέσο διάγνωσης και ανάλυσης των ψυχικών λειτουργιών που μπορεί να προσφέρει ότι δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα η Ιατρική.

Στο χώρο των ψυχεδελικών φαρμάκων υπάρχει μια ουσία η κινίνη, που αργότερα ονομάστηκε τηλενίνη (ή τηλεπαθίνη), και η χορήγηση της οποίας προκαλεί μια σημαντική αύξηση των τηλεπαθητικών ικανοτήτων του ατόμου, γι' αυτό άλλωστε και μετονομάστηκε από κινίνη σε τηλεπαθίνη. Πράγματι παρατηρήσεις που έγιναν από ανθρωπολόγους σε χωρικούς που έκαναν χρήση τέτοιων ουσιών, έδειξαν μια φοβερή ικανότητα πνευματικής επικοινωνίας ανάμεσα τους σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που συχνά τη χρησιμοποιούσαν και σαν μέσο ειδοποίησης. Το LSD-25 δημιουργεί και αυτό παραισθήσεις που δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε το περιεχόμενο τους. Πιθανό όμως να ενεργοποιούνται περιοχές του εγκέφαλου για τις οποίες ακόμα δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα.

Δυστυχώς σήμερα η μελέτη τέτοιων φαινομένων έχει πάρει ένα περισσότερο ιατρικό τύπο και συχνά αγνοούνται περιστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για κάποιες ικανότητες του ανθρώπου που θα αποτελούσαν αφορμή και αφετηρία για μια πιο πλατιά και πιο γενικευμένη μελέτη των ανθρωπίνων ικανοτήτων.




Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή