Σελίδες

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Το μυστήριο της απόσταξης: Αιθέρια έλαια και αρωματοθεραπείες

Ανακούφιση από τον πόνο, παρασκευή καλλυντικών, μασάζ, αρωματισμός χώρου : όποια και να είναι η χρήση των αιθέριων ελαίων, θεωρείται πολύτιμη. Ανάμεσα στην προκατάληψη και την αλήθεια, τα έλαια είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της έννοιας «φροντίδα», καθώς χαλαρώνουν, δίνουν αίσθηση απόλαυσης, συμβάλλουν σε θεραπείες_ με την ασφάλεια που προσφέρουν πλέον και σχετικά επιστημονικά δεδομένα.

Πρόκειται για μέθοδο που μαζί με τη φυτοθεραπεία, είναι από τις πλέον φυσικές θεραπευτικές, με ρίζες στην αρχαιότητα, από το 4.000 π.Χ. στην Κίνα, την Αραβία, την Αίγυπτο, και την Ελλάδα.

Σύγχρονοι αρωματοθεραπευτές τονίζουν ότι τα αιθέρια έλαια είναι η «ψυχή» του φυτού. Προέρχονται, άλλωστε, από τη ζωτική δύναμη του, εμπεριέχονται στους καρπούς, τον φλοιό, τα φύλλα, τα άνθη, τους μίσχους, ακόμη και τις ρίζες του. Μπαίνουν σε μπουκάλια, με ειδικούς τρόπους εκχύλισης και απόσταξης, καθώς εκκρίνονται από αδένες και πόρους των φυτών.

Τα έλαια διαπερνούν τις στοιβάδες της επιδερμίδας, και μέσω του αίματος, μεταφέρονται στα όργανα του σώματος.
Αδιαμφισβήτητη είναι η συμβολή τους σε «ασθένειες» της καθημερινότητας, στην καταπολέμηση του άγχους, της αϋπνίας, της ναυτίας, ενώ θετικά δρουν ως προς τη μνήμη, τη χαλάρωση, τη συγκέντρωση της προσοχής.

Συγκεκριμένα έλαια εκτιμάται ότι συμπληρώνουν καθοριστικά την αντικαρκινική θεραπεία, καθώς ενισχύουν τη λεμφατική κυκλοφορία, και έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μάλιστα, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, και το MD Anderson Cancer Center – κέντρο διεθνούς φήμης –, ειδική υπηρεσία παρέχει συμβουλές, ως προς την αρωματοθεραπεία, τόσο σε καρκινοπαθείς, όσο και σε συγγενείς τους.

Οι ειδικοί τονίζουν, πάντως, ότι καμία αρωματοθεραπεία δεν πρέπει να εφαρμόζεται, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ιατρού, ενώ συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή, σε χρήση από αλλεργικά άτομα (με ιστορικό αλλεργίας), περιπτώσεις εγκυμοσύνης, υψηλής πίεσης, επιληψίας, γενικά σοβαρών ασθενειών, καθώς και σε ανοικτές πληγές. Τα έλαια δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 4 ετών. Όσοι καταφεύγουν στη λύση αυτή, οφείλουν να διαβάζουν με προσοχή τις σχετικές οδηγίες σε συσκευασίες, ετικέτες και φυλλάδια, ενώ δεν πρέπει να κάνουν επαλείψεις απευθείας στην επιδερμίδα_ υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι χρήσης, μεταξύ άλλων με εισπνοές, κομπρέσες, σταγόνες, κάψουλες.

Έλαια

Δυόσμου : βοηθούν στην πέψη, αλλά και στην αντιμετώπιση της ναυτίας.
Λεβάντας: ανακουφίζουν από την ημικρανία, το στρες, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
Δεντρολίβανου: καταπραϋνουν μυϊκούς πόνους, αυξάνουν τη – χαμηλή – πίεση.

tovima, 30/3/2011

Πηγή


*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας